timmermansgildehuis

Het Timmermansgildehuis is een voormalig gildehuis. Het pand staat in Hoorn op een binnenterrein achter een woning aan het Dal. Nadat het timmermansgilde in 1820 werd opgeheven kwam het gebouw leeg te staan. In 1970 werd begonnen met de restauratie. Sinds 25 maart 1972 is het officieel het kantoor van het Westfries Genootschap. Het is het enige nog resterende gildehuis in de gemeente Hoorn.

Het pand is omstreeks 1630 gebouwd en het werd in 1631 in gebruik genomen. De vergaderingen van het gilde vonden boven plaats, in het zogenaamde gildelokaal. Een groot deel van het interne houtwerk is beschilderd met vogels en plantdecoraties.

Het pand heeft op de begane grond één deur en venster. Deze bevinden zich in de lange zijde die direct aan de tuin van Dal 5 is gelegen. De begane grond deed dienst als proeflokaal. Hier deden de timmerlieden die tot het gilde wilden toetreden hun proeve van bekwaamheid.

timmermansgildehuis beschildering schouw

In het gildelokaal is een met wapens en andere versieringen beschilderde schouw geplaatst. De beschildering dateert uit 1790. Het toont Sint Jozef met de Heilige Familie op vlucht naar Egypte. Om deze voorstelling zijn de wapens van gildevoogden geplaatst. Naast de stookplaats en de pilasters, is ook het plafond beschilderd. Alleen het middendeel is blanco. Er wordt vermoed dat hier de originele stookplaats heeft gezeten. De balken naast de blanco plafonddelen zijn wel beschilderd tot aan de muren. Hierdoor is een deel van de decoraties op de balken naast de schouw aan het zicht onttrokken.

(bron:Wikipedia)